top of page
  • Irene van de Wege

Hoe werd ik een fotograaf?

Bijgewerkt op: 22 okt. 2023

Hoe werd ik een fotograaf? Mijn vader was een beetje een amateurfotograaf. Soms werd er provisorisch een doka ingericht en mochten wij meekijken in de lichtdichte ruimte op zolder. Het ontwikkel-apparaat maakte grote indruk, en wanneer de foto's verschenen in de plastic bakken met ontwikkelaar, fixeer en stabilisator was dat een magisch moment. Hoe was het mogelijk? Van de scheikundige processen heb ik nog steeds geen kaas gegeten, maar interessant vond ik het wel!


In mijn studententijd ben ik zelf aan de slag gegaan met de spullen van mijn vader, en ervoer ik dat het rolletje in het donker uit de filmcamera halen nog helemaal niet zo makkelijk was.

Daarna ontdekken dat vele foto's mislukt waren, wat een deceptie. Vanwege tijd en ontwikkelingen in het leven - zoals dat gaat - lag de fotografie een beetje stil. Destijds nog wel gekeken op de kunstacademie bij o.a. de afdeling fotografie, en uiteindelijk geprobeerd een plekje te bemachtigen bij schilderen en grafische vormgeving, maar helaas lagen mijn talenten blijkbaar elders: niet door de laatste ronde, niet aangenomen. Alles maar vaarwel gezegd en voor een veilige studie Duitse taal en letterkunde gegaan.


Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan... Altijd al voorliefde gehad voor vormgeving en beeldmateriaal. Met de opkomst van de digitale camera werd mijn interesse weer gewekt. En dan na jaren onderwijs erachter komen dat je je creativiteit niet kwijt kan, en je uitwegen zoekt, verschillende cursussen fotografie her en der in Vlissingen en Breda volgt, en uiteindelijk toch terechtkomt bij de fotovakschool in Rotterdam!


Wat een verademing. Dit is wat ik wilde! Met een leuke groep metgezellen de opleiding tot een positieve einde gebracht. En heb ik heel veel geleerd, en ook heel veel nog niet. Fotografie is ook zo groot en omvangrijk. Maar door ervaring wijzer geworden en ook door doen veel te hebben geleerd, heb ik inmiddels een eigen stijl en werkwijze opgebouwd. Niet meer overduidelijk bewerkt, maar meer terug naar natuurlijke beelden, maar wel krachtig en contrastrijk en sfeervol! Zo vind je zo ook na jaren nog mooi en zijn ze tijdloos.


En toen werd ik fotograaf. Ik ben blij dat ik de stap heb gezet. Fotoshoots vind ik geweldig, mooie beelden creëeren maakt me gelukkig en van blije klanten geniet ik enorm.


Op de foto ik in mijn studententijd, met mijn eerste tweedehands analoge camera! Een selfie avant-la-lettre, zo deden we dat toen, met een spiegel! Wel wat ouder geworden, wijzer natuurlijk, maar van binnen nog steeds de jonge dame van toen en nog net zo blij met de camera als in mijn studententijd!

Student met analoge camera


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page