top of page
  • Irene van de Wege

Reisfotografie: IJsland

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

Skogafoss

In de laatste week van april 2024 ben ik met de man naar IJsland geweest. Het stond al een tijdje op ons wensenlijstje qua reizen, en in november hebben we dan eindelijk geboekt.

Ik kan nu al zeggen dat we zeker nog een keer zullen gaan, in een ander seizoen, in een andere maand (we denken juni of oktober) in een ander gebied (we denken het Noord-Westen vooral).

Het was prachtig. Het was duur. Het was stil. Het was ook toeristisch, nu en dan. Het was koud. Het was heerlijk weer. Het was buitenaards. Het was alles bij elkaar.


We hadden een 8-daagse reis bij de ANWB geboekt. Hiervan valt dag 1 en dag 8 eigenlijk af, maar dat wisten we van tevoren. Dat zijn reisdagen. Alvast een tip aan onszelf (of anderen) voor de volgende keer; boek wat extra rustdagen tussendoor, want het is wel veel autorijden. Ook kun je dan in de omgeving wat meer bekijken.

Tip 2 aan onszelf (of anderen); de highlights hebben we nu al gezien overslaan en de volgende keer andere plekken opzoeken, die ook heel erg de moeite waard zijn!


Overal hebben we onze camera's meegesjouwd. Hierdoor hebben we veel prachtige foto's kunnen maken. We hadden ook wel geluk met het weer! Alleen bij de waterval Dettifoss sneeuwde het eigenlijk te veel en zijn de foto's niet zo goed geworden als gehoopt. Maar ach. Het had ook wel wat, ineens rondlopen in de sneeuw.


Hier een opsomming in beeld van alle (de meeste) bezienswaardigheden die we hebben gezien.

Meestal waren we er voor de meeste andere bezoekers (we staan ten slotte altijd vroeg op), maar soms lukte dat niet en waren we niet de enigen...


Waarschuwing vooraf; veel foto's hoor!


De Gullfoss(waterval): Oftewel de 'gouden' waterval. Een prachtige waterval in de Golden Circle. De waterval bestaat eigenlijk uit twee watervallen. Het eerste deel is 11 meter hoog, het tweede deel 21 m hoog. Hij is echt prachtig!


De Kerìð crater: een vulkaan op IJsland. Een 170 bij 270 meter grote, en 55 m diepe, met water gevulde krater. Dit water was nog aardig bevroren toen wij er waren, maar je kunt zien dat het water mooi blauw is. Hier loop je niet als enige - waarschijnlijk omdat hij direct aan een weg ligt, dus makkelijk te bereiken. Maar op de foto's zie je dat eigenlijk niet terug.


De Seljalandsfoss (waterval), één van mijn favorieten! Een waterval van 65 m hoog, waar je achterlangs kunt lopen (regenjas!!) - dat hebben we natuurlijk ook gedaan. Echt prachtig.


De Skogafoss (waterval): ook een hele mooie! Wij hadden ook nog een geluk dat de zon precies goed stond voor een prachtige dubbele regenboog. Het is een waterval van 60 m hoog en 25 m breed (opgezocht op google). Volgens een oude legende is hier een kist met goud verborgen, wij hebben hem niet ontdekt, helaas.


Dyrholaey: het zuidelijkste puntje van IJsland. Dyrholaey betekent eigenlijk 'deurgat'. Het is een populaire stek voor vogelliefhebbers. Tussen mei en 20 juni kun je de plek dan ook niet bezoeken (dat lees ik nu pas hoor, wij waren er dus nog net op tijd!). De zeevogels hebben dan tijd om te broeden. Vanaf de kliffen heb je prachtig uitzicht over de zwarte zandstranden.

Ik start hier met mijn mooiste foto van dit gebied, de mist kwam net een beetje opzetten, maar er was ook nog een klein waterig zonnetje.


De svartifoss ("zwarte" waterval")": Deze was in het "echt" zo mooi. Soort van chique! Het heet ook wel de zwarte waterval vanwege de zwarte kolomblokken achter de waterval Zo mooi! Ook gegoogled: de basaltkolommen zijn zo ontstaan, omdat de lava heel langzaam heeft kunnen afkoelen en het besloten gesteente heeft kunnen kristalliseren. Of zoiets ;))


Jökulsárlon Glacier Lagoon: adembenemend mooi, alsof je op de Noordpool bent. Hier is ook een deel van James Bond-film "Die another Day" opgenomen! Het is één van de grootste natuurwonderen van IJsland. Het gletsjermeer ligt aan de Vatnajökull gletsjer en direct aan de Diamond Beach aan de Atlantische Oceaan. Het is even een andere wereld. Het ligt vlak aan de ringweg nr. 1.


Dettifoss (waterval): Deze viel een beetje in het water, oftewel in de sneeuw. Het sneeuwde en alles wat wit. Daardoor kwam de waterval niet zo mooi uit, als dat ie eigenlijk zou moeten zijn. Het was wel een ervaring!Námaskarð: een geothermisch gebied in het noorden van IJsland. Het bestaat uit verschillende hete bronnen, stoomgaten, geisers en modderpoelen. Het is een hele bijzondere ervaring hier rond te lopen. Het deed buitenaards aan. Er waren nog net geen ufo's of maanmannetjes ;))


De Godafoss (waterval): ook bij deze waterval denk ik dat hij in de zomermaanden mooier is. Het is een van de grotere watervallen in IJsland. Toen wij er waren konden wij de waterval maar vanaf één kant bekijken, maar normaal gesproken kun je van zowel de west als de oostzijde kijken.


Blue Lagoon: aan deze spa ga ik nog een extra blog wijden - hier te lezen. Hier eerst even wat mooie beelden van het water aan de buitenkant van de spa; dit is eigenlijk namelijk mooier dan wanneer je binnen bent. Tevens een tip; je kunt buiten rondom een wandeling maken. Toen ik en de man er waren, was een deel echter afgesloten, van de vulkaanuitbarsting eerder dit jaar.


Het was een prachtige week! IJsland heeft zo'n bijzondere natuur! Nadeel van deze reis was toch steeds de hele stukken rijden in de auto. Al was het soms maar een paar uur per dag, en je rijdt door echt mooie gebieden en helemaal alleen. Heel fijn! We gaan zeker nog een keer terug!
Commenti


bottom of page