top of page
  • Irene van de Wege

Reisfotografie: Blue Lagoon (IJsland) - hype of echt de moeite waard?

Blue Lagoon (IJsland)

Al vanaf dat ik googelde op IJsland en zocht naar dé bezienswaardigheden, stuitte ik op de Blue Lagoon. Lekker gemaakt door die prachtige beelden, vond ik dat we daar ook heen moesten. Terughoudend door de te hoge prijs en de berichten erover (te toeristisch)- is het wel een bezoek waard? - twijfelde ik.


De Blue Lagoon is één van de bekendste bezienswaardigheden van IJsland. Het ligt in een prachtig lava veld, vlakbij het vliegveld. Wij bezochten dit uiteindelijk tóch, de laatste avond van onze reis, voordat we weer terug zouden vliegen naar Nederland.

Ik had van tevoren al online kaartjes gekocht. Ik dacht, als ik dat niet doe, dan gaan ik en de man er waarschijnlijk uiteindelijk toch niet naartoe. Want de prijs (overdreven) en de toeristen (te veel), maar ik dacht ook, when in Iceland.... dat mogen we niet missen. En eerlijk, ja ik wilde ook gewoon zelf die mooie plaatjes schieten....


De Blue Lagoon is een spa complex. En eigenlijk ga ik in Nederland daar dus nooit naartoe, want ik voel die vibe niet, denk na een half uur; en wat nu? Wat lig ik nou te liggen in dat water. Maar ik voelde nu toch die trigger om het eens te proberen. Vanwege de plaatjes inderdaad.


De mooie blauwe kleur van het water steekt ook zo mooi af bij het zwarte lava en de donkere achtergrond. Het is overigens niet echt een natuurverschijnsel, maar door de IJslanders zelf gemaakt (dat lees ik nu achteraf hoor). Het ligt bij de Svartsengi krachtcentrale die geothermisch water omhoog pompt van diep onder de grond. Het water wordt gloeiend heet en wordt gebruikt om Reykjavik van stroom te voorzien. De restwarmte wordt gebruikt om het water van de Blue Lagoon te verwarmen.


Het water is blauw van kleur, dat komt door de aanwezigheid van blauwvieren, sulfer en mineralen. Het is extreem zout en het water is ongeveer 38-40 graden. Ik kon met mijn 164 cm overal staan. En het was heerlijk. En mooi.


Ik had van tevoren gelezen dat het er altijd superdruk is, en als ik en de man ergens niet van houden, dan zijn het andere mensen, of beter: toeristen, massatoerisme! Maar we dachten, hup niet te moeilijk doen, laten we het gewoon maar proberen. Om zeker van een iets rustiger moment te zijn, kozen we het tijdsblok zondagavond 20 uur. Toen wij aankwamen ging er gelukkig net een touringcar vol toeristen weg. Het was heerlijk rustig en helemaal niet druk en we hadden een prachtige zonsondergang. Je boekt een tijdslot en je krijgt een uitleg bij de kassa. Je ontvangt een polsbandje, mocht je binnen nog een badjas willen huren, of een telefoonhoesje willen kopen - wat wij dus deden, zo'n plastic beschermhoesje, want we wilden binnen ook foto's maken - dan wordt het bedrag op dat bandje gezet. Je ziet dan bij weggaan wat je nog moet afrekenen, en je schrikt pas dan van de belachelijke prijs voor deze hoesjes! OMG!


Wij hadden een tijdslot van 20 tot 22 uur, maar om 21:15 werd al omgeroepen dat we om 21.30 uit het bad moesten, omdat het helemaal leeg moest zijn om 22 uur. Een beetje bijzonder wel, je betaalt wel voor twee volle uren, maar afin, de man en ik waren na een uur ook wel klaar met het bad ;)) Maar eigenlijk wel beetje raar.


Hoe was het nou echt en zou ik nog een keer gaan?


Ik had van tevoren gelezen dat buiten de spa (gratis) een wandelpad loopt en dat je daar ook dat water hebt en die blauwe kleur. Wij gingen dus expres wat eerder zodat we hier al wat goede foto's konden maken. Echter was een deel van dit pad door de laatste vulkaanuitbarsting (16 maart 2024) afgesloten. Gelukkig konden we wel een deel hiervan betreden. Dit was supermooi, en hier heb ik ook erg mooie foto's kunnen maken.


Binnen was het ook heel mooi, even het systeem begrijpen van douchen en kleedhokjes en kluisjes, maar dat ging prima.


Het water was heerlijk. Maar het beeld dat je buiten had, het water zo mooi tussen de lava, dat je tussen de lava dus beetje zou ronddobberen, dat was binnen niet zo. Eigenlijk was het toch gewoon een zwembad met uitkijk op lava en zonsondergang. Ook best mooi hoor. Ook jammer dat iedereen daar ronddobbert met een telefoon in de handen (wat ik zelf dus ook deed, en wat best stom is eigenlijk). Een volgende keer zou ik die niet mee naar binnen nemen. Er is overigens ook een gedeelte waar je niet in mag met je telefoon en daar is goed toezicht op.


Ik vond het een leuke ervaring, maar zou de volgende keer toch een ander natuurbad uitkiezen. Een bad wat minder toeristisch is. Ik heb al gegoogeld en denk dat ik een volgende keer kies voor "Myvatn Nature Baths", de natuurlijke bronnen van "Laugarvatn Fontana" of "Sky Lagoon" dat net buiten de hoofdstad Reykjavik ligt. Ook een idee: Vok Baths, Forest Lagoon of de Geosea Sea Baths.


Toch is de Blue Lagoon best een aanrader, en het is het ook zeker echt leuk wanneer je in IJsland bent. Het is namelijk echt wel erg mooi. En het is ook echt lekker water. Maar kies dan sowieso een tijdstip vroeg in de ochtend of in de avond uit, voordat het echt druk wordt, want dan lijkt het me niks aan. Ook zou ik volgende keer mijn telefoon dus niet mee naar binnen nemen, want eigenlijk is dat helemaal niks!


Hier wat plaatjes van binnen en buiten!


Foto's binnen / mobiele telefoon:


Foto's buiten / camera:


Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page