Yes, jullie hebben besloten om te gaan trouwen! Of één van jullie heeft de ander een aanzoek gedaan, en er werd JA gezegd! Superleuk natuurlijk, maar wat moet je eigenlijk allemaal regelen? Hieronder staat een lijst met punten waar je aan kunt denken. Je moet alles vooral op je eigen manier doen, want het is jullie dag! Ook kun je het zo groot en klein maken als je zelf wilt natuurlijk. Maak hiervan gewoon je eigen checklist!
1: Bepaal wat voor soort bruiloft je wilt. Klein & intiem of alles erop en eraan? Welk budget is er beschikbaar? Waar wil je best wat geld aan uit geven of waaraan geef je liever zo min mogelijk uit? Het trouwbudget is één van de belangrijkste onderdelen van het plannen van de trouwdag.
2: Bepaal de trouwdatum! Als de datum eenmaal vaststaat, weet je waar je naartoe kunt gaan werken. Bepaalde data zijn erg populair. Wil je die datum, is het van belang tijdig met reserveringen te beginnen. Dit is soms al een jaar (of langer) van te voren. Zie hier bijvoorbeeld mijn blog over populaire trouwdata in 2024 en 2025 (hier te lezen!). Maar je kan ook gewoon voor een "mooie" datum gaan. Bijvoorbeeld 24-04-2024. Dit staat supermooi, maar valt bijvoorbeeld wel op een woensdag. Of je kiest voor een hele andere dag, omdat dit gewoon het baste past in alle agenda's ;)) Regel op tijd bij je gemeente dat je op deze datum wilt trouwen en kies ook een tijdstip wanneer de ceremonie moet plaatsvinden. De rest kun je eromheen plannen. Je huwelijk aangeven bij de gemeente kan overigens ook online.
3: Kies je voor een ambtenaar van de gemeente of kies je voor een zelfstandig trouwambtenaar? Leg deze op tijd vast. Er zijn een heleboel ambtenaren, zoek iemand die bij jullie past! Je kunt op internet zoeken, vaak ook via bijvoorbeeld instagram!
4: Maak een afspraak bij de notaris voor de huwelijkse voorwaarden. Dat klinkt wat zwaar, maar niets is zeker in het leven en dan is het goed wanneer alles goed geregeld is.
5: Bedenk welke gasten je wilt uitnodigen. Heb je (speciale) gasten / familieleden die er de hele dag bij zullen zijn, of houd je (een deel van de dag) heel besloten? Of ga je meer voor een "elopement" en ben je lekker met z'n tweeën en alleen de getuigen?
6: Bepaal de locatie. Wil je op het gemeentehuis trouwen, of wil je de ambtenaar van de burgerlijke stand ergens anders naartoe laten komen? Een trouw locatie moet je ook zover mogelijk van tevoren regelen, want tussen april en september zijn veel locaties snel volgeboekt!
Let op wanneer je gewoon in Nederland trouwt. Wanneer je een locatie buiten plant, is het wel handig om een back-up plan te hebben en er ook een binnenruimte aanwezig is!
Bekijk meerdere locaties en zoek iets wat bij jullie past qua sfeer.
7: Misschien trouw je in je lievelingsjurk of pak, maar wil je iets bijzonders, begin dan de zoektocht naar een trouwjurk op trouwpak op tijd. Wellicht moet er nog wat aan de jurk of het pak versteld worden, dan moet daar wel tijd voor zijn. Sommige leveranciers hebben een levertijd van een half jaar! Vaak is het leuk om een dag ervoor uit te trekken samen met je moeder, een goede vriendin of je zus. (Of vader, broer, vriend...).
Denk ook aan bruidslingerie en trouwschoenen! Maak ook afspraken met visagiste of kapper! Leg eventueel een afspraak vast bij de nagelstudio.
8: Maak een draaiboek voor jullie bruiloft. Dit geldt natuurlijk vooral dan, wanneer je een grote bruiloft plant! Vul eerst de grote lijnen in en begin dan aan de details. Een checklist maken is sowieso erg praktisch, zo kun je niets vergeten.
9: Plan je een groot feest in de avond? Regel dan een band of een DJ. Zorg dat de muziekstijl er eentje is, die bij jullie past.
10: Wil je een mooie trouwreportage? Dan is dit het moment om te kijken naar een geschikte trouwfotograaf! Bekijk het werk van verschillende fotografen en kijk naar de stijl van fotograferen. Als je van donkere foto's houdt, boek dan geen fotograaf die alleen maar hele lichte foto's op zijn of haar website heeft staan en vice versa! Kijk of het qua budget allemaal zal passen. Mooi is wanneer je minimaal een fotograaf boekt voor de ceremonie en een loveshoot met jullie tweeën in jullie mooie kleding. Heb je meer budget is het mooi wanneer je al vanaf de "getting ready" een fotograaf kunt boeken, tot en met de start van het feest! In veel pakketten zit vaak een klein album. Houdt er rekening mee, dat wanneer je een luxer album wilt, daar extra kosten bij komen! Bij veel fotografen kun je ook een pre-weddingshoot boeken. Zo kun je vast wennen aan de fotograaf en heb je mooie foto's voor je save-the-date- of trouwkaart.
Neem ook met de fotograaf door waar je sowieso beelden van wilt hebben. Veel fotografen hanteren een shotlist. Zo kan er niks vergeten worden. Misschien wil je ook een videograaf erbij? Zoek dan via internet of er een videograaf bij jullie in de buurt zit, die bij jullie past. Misschien kent jouw fotograaf wel een goede videograaf.
11: Regel vervoer. Wil je een mooie trouwauto? Zoek in de buurt wat er mogelijk is en leg de datum (en chauffeur) vast.
12: Ceremoniemeesters kunnen heel handig zijn om veel dingen voor en met jullie te regelen. Ook staan zij in contact met de gasten en kunnen jou helpen alles in goede banen te leiden. Een ceremoniemeester kan je ook helpen met het draaiboek en op de dag alles in de gaten houden of alles volgens plan verloopt. Een ceremoniemeester is meestal een vriend of vriendin (of beide) of een familielid.
13: Samen met je ceremoniemeester kun je bijvoorbeeld ook een lijst maken voor de groepsfoto's. Schrijf van tevoren op, met wie je als bruidspaar sowieso op de foto wilt. Op de dag zelf kan de ceremoniemeester deze lijst erbij houden, zodat er niemand vergeten wordt.
14: Vergeet niet na te denken over wie je als getuigen wilt op je bruiloft. Dit kunnen je ouders zijn, maar ook andere familieleden of vrienden.
15: Wanneer je je droombruiloft wilt, en alles in een bepaalde stijl wilt, helpt het misschien een stylingbureau in te schakelen! Zij helpen jou alles te regelen omtrent bloemen, servies, aankleding etc. Handig is wanneer je op Pinterest al een moodboard maakt met stijlen die jij leuk vindt.
Wanneer je hier niks om geeft en geen toestanden wilt, kun je dit natuurlijk lekker achterwege laten!
16: Wanneer je een bruiloft met veel gasten plant is het handig op tijd een uitnodiging te versturen, zodat iedereen de datum in de agenda kan zetten. Je kan ook eerst een zgn. "save-the-date" kaart versturen. Het handigste is wanneer je dit ongeveer een half jaar voor de datum verstuurt. Je kunt hiervoor een mooie kaart maken met misschien een mooie foto van jullie erop. Wat veel koppels tegenwoordig ook doen is alvast een loveshoot met de fotograaf plannen en één van de foto's hiervoor gebruiken.
17: Trouwringen: bedenk wat voor ringen je wilt en ga samen op zoek naar ringen die je beide mooi vindt! Bedenk ook vast wie de ringen naar jullie brengt tijdens de ceremonie - een klein neefje, je zus, je hond etc.).
18: Maak een afspraak met een banketbakker en ga proeven en kijken naar bruidstaarten. Bedenk ook voor hoeveel gasten de taart geschikt moet zijn.
19: Bestel je bruidsboeket en eventuele bloemstukken en corsages bij de bloemist.
20:Denk aan de catering. Denk ook aan gasten met een speciaal dieet of allergieën. Zorg voor mooie menukaarten.
21: Wil je ook een kerkelijk huwelijk? Regel dan op tijd de kerk en de dominee of pastoor. Check ook of het goed is wanneer er tijdens de dienst foto's gemaakt worden.
22: Komen er gasten van ver? Wellicht moet je dan een hotel of een andere slaapplaats voor hun regelen.
23: Boek zelf een kamer in een mooi hotel voor jullie huwelijksnacht! Veel hotels hebben een mooie bruidssuite. Of zoek bijvoorbeeld een mooi boutique hotel met een mooie sfeer.
24: Vraag je werkgever vrij na de bruiloft en plan een huwelijksreis! Zoek een mooie bestemming die jullie allebei mooi vinden en geniet vast van de voorpret.
25: Denk ook aan eventuele bedankkaartjes of kleine cadeautjes voor de getuigen, ceremoniemeesters en misschien bruidsmeisjes/jonkers.
Tenslotte; geniet op jullie dag! En gaat iets niet helemaal zoals gepland, laat het dan lekker over je heen komen.
Comments